Helemaal uitgelezen (Of: De Brief voor de Koning)

English follows after.

Op vrijdagavond heb ik het boek De Brief voor de Koning uitgelezen. Eerlijk gezegd moet ik ‘helemaal uitgelezen’ gebruiken omdat het een dikke pil voor mij was – ongeeveer 450 paginas! Ik heb andere Nederlandse boeken gelezen, maar niets met zoveel paginas. Ik heb het van de Centraal Bibliotheek geleend and daar was het geclassificeerd als een ‘B’ boek – dus een boek geschikt voor een kind tussen 9 en 12 jaar.

De Brief voor de Koning
De Brief voor de Koning is een heel beroemd boek geschreven door een Nederlandse schrijver, Tonke Dragt, in 1962. Tiuri, de hoofdpersoon, zal ridder worden. Hij moest alleen in de kapel overnachten, zonder niets te doen of zeggen en wakker te blijven. Maar ineens hoorde Tiuri een klop op de deur – iemand vroeg voor hulp. Zou hij de deur openen (een ridder moet mensen helpen, toch?) of zou hij niets doen (en de regels volgen om een ridder te worden)? Uiteindelijk ging hij naar de deur en daar begon zijn verhaal en avontuur – hij moest een brief aan een andere koning geven, een koning in een heel ver weg rijk. Maar de vijand was niet ver achter hem…
Ik weet niet meer hoe lang ik bezig was met het lezen van het boek – sinds september? oktober? Maar nu is het helemaal uitgelezen. Ik heb al het vervolg geleend – Geheimen van het Wilde Woud. Dit heeft misschien 465 paginas. Hmmm…

(Bedankt aan mijn SamenSpraak taalcoach – hij heeft me met het boek geholpen).

De Brief voor de Koning binnen

On Friday evening I finished reading De Brief voor de Koning (The Letter for the King, English wikipedia).  If I am honest I must say ‘finally finished’ because it was a very thick book – about 450 pages. I have read other Dutch books but nothing with so many pages. I borrowed it from the Centraal Bibliotheek (Central Library) and they classified it as a ‘B’ book – a book for 9-12 year olds.
De Brief voor de Koning is a very famous book written by a Dutch writer, Tonke Dragt, in 1962. Tiuri, the main character, is about to become a knight. He must only stay in the chapel overnight, without doing or saying anything, and stay awake. But suddenly he hears a knock on the door – someone asked for help. Should he open the door (a knight must help the people, right?) or should he do nothing (and follow the rules to become a knight?). In the end he went to the door. From there his story and adventure begins – he must deliver a letter to a King in a different kingdom. But enemies weren’t far behind…
I don’t know how long I was busy with reading this book – since September? October? But now I have read it cover to cover. I also borrowed the sequel – Geheimen van het Wilde Woud (Secrets from the Wild Forest). This one has about 465 pages. Hmmm.

Thanks to my SamenSpraak coach – he helped me with reading the book.

Categories: Reading | Tags: , , | 4 Comments

Post navigation

4 thoughts on “Helemaal uitgelezen (Of: De Brief voor de Koning)

  1. Dat is heel knap van je hoor! 😉 I’m very impressed by the way you’re learning Dutch and really like this bilingual post. Would love to read more of this kind and to know more about the books you’re reading. I’m trying to set up a list for grown ups learning Dutch and would love some help with it. – Ik wens je nog een heel mooie dag! Tot heel gauw, Ute

    • Thanks. 🙂 I have spent all of my Dutch reading time on this book, really, so I can’t give any current suggestions beyond that. But I wouldn’t mind writing something about the importance of libraries in Dutch learning for adults sometime this summer. It might not be really long, but I’ll see what I could do. 😉

  2. Wooowww, wat spreek/schrijf je al goed Nederlands!! 🙂 Superknap!

    • Bedankt. 🙂 Voor mij is schrijven heel leuk om te doen. Maar ik doe het hier niet zo veel omdat veel mensen die mijn blog lezen praten geen Nederlands, alleen Engels. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: